De winterblues

Een winterdip, wie kent hem niet. De dagen zijn kort, de zon schijnt maar weinig en het voelt een beetje alsof je afwacht tot de lente. Het klinkt zo fijn, de winter als een prachtige tijd van het jaar, met besneeuwde landschappen, gezellige feestdagen en warme drankjes bij de open haard. Maar voor veel mensen is het ook een tijd van neerslachtigheid en vermoeidheid, bekend als de “Winterblues”. Wat is de oorzaak van deze winterdip en hoe kunnen we ermee omgaan?

Je biologische klok

Het antwoord waarom we last hebben van een winterdip ligt in ons circadiaanse ritme, het biologische klokje dat ons lichaam regelt. Het circadiaanse ritme bepaalt onze slaap-waakcyclus en heeft een directe invloed op onze stemming, energie en concentratie. In de winter, wanneer de dagen korter zijn en de zon minder zichtbaar is, wordt ons lichaam verstoord en dit kan leiden tot winterblues.

Ons circadiaanse ritme wordt geregeld door interne signalen in ons lichaam en externe signalen uit onze omgeving, zoals daglicht. Kortere dagen in de winter betekenen minder daglicht, wat ons lichaam signalen geeft om minder alert te zijn en meer te gaan slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, futloosheid en een verstoord circadiaans ritme, wat op zijn beurt weer een neerwaartse spiraal van vermoeidheid en neerslachtigheid kan veroorzaken.

Het verminderen van daglicht kan ook leiden tot verminderde productie van het “gelukshormoon” serotonine en een toename van het “slaaphormoon” melatonine, wat kan bijdragen aan neerslachtigheid en een verstoord humeur.

Praktische tips tegen de winterblues

Gelukkig zijn er praktische manieren om deze winterdip te overwinnen en te zorgen voor een opgekikkerde gemoedstoestand.

  1. Zoek het daglicht op! Probeer zoveel mogelijk daglicht te verkrijgen, door bijvoorbeeld overdag even te gaan wandelen. Dit helpt je biologische klok in balans te brengen en verhoogt je gelukshormonen.
  2. Kom je niet elke dag tijdens het licht buiten omdat je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt? Dan is het goed om bijvoorbeeld bij je ontbijt gebruik te maken een daglichtlamp. Dit sterke licht bootst het daglicht na en geeft dezelfde positieve effecten op je lichaam waardoor je winterdip uitblijft. 
  3. Beweging: Beweging is key. Het helpt om je energie en stemming te verbeteren. Probeer daarom elke dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te joggen of te sporten.

  4. Sociale connectie: Maak tijd vrij voor familie en vrienden en blijf betrokken bij sociale activiteiten. Dit zorgt voor positieve emoties en geeft ons het gevoel dat we niet alleen zijn.

  5. Slaap: Zorg voor voldoende slaap en probeer elke nacht op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan.

  6. Ontspanning: Probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, te yoga-en of andere ontspannende activiteiten te doen. Iets wat je bijvoorbeeld niet zo snel zult doen in de zomermaanden, zoals een puzzel.

  7. Neem een winterhobby: Bedenk wat je niet zo snel doet als het buiten lekker weer is en creëer voor jezelf een winterhobby. Iets waar je straks als de bladeren van de bomen vallen weer naar uit kan kijken om op te pakken. Ideeën:

Winter hobby ideeën:

  • Leren breien of haken: Breien of haken is een leuke manier om creatief bezig te zijn en daarom een perfecte hobby voor de winter. Lees hier hoe je kunt beginnen met leren haken.
  • Ga puzzelen! Heerlijk met een dekentje op schoot en een kop thee een leuke puzzel leggen. Bekijk hier onze favoriete winterpuzzel.
  • Leer een nieuwe taal. Wat dacht je van Italiaans, Zweeds of Japans? Leer jezelf een nieuwe taal aan en ga vast genieten van het vooruitzicht dat je dat land gaat bezoeken en in het echt kan gaan oefenen. Onze aanrader? Leer Zweeds! Dit is relatief makkelijk dus je pakt het snel op en het is erg leuk. Zweeds voor beginners
  • Upgrade je kookkunsten. De wintertijd is de perfecte tijd om beter te leren koken en bakken. Onze tip? Maak een van de recepten uit het boek ”Flavour”, vind het boek hier.
  • Fotograferen: Leer fotograferen en neem foto‘s van de mooie winterlandschappen.
  • Gamen: Speel je favoriete video of bordspellen. De winter is de ideale tijd om s’avonds een spelletje te spelen. Ons favoriete bordspel is Ticket to Ride
  • Leer schilderen. Hoe leuk is het als je je eigen schilderij kunt schilderen? In de zomer kom je er misschien niet snel aan toe en daarom is leren schilderen echt een winterhobby. Bekijk hier het boek ”Schilderen met waterverf voor Dummies’.

     

Voor de echte die-hards

Wil je echt korte metten maken met je winterdip? Overweeg dan om jezelf bloot te stellen aan de kou! Dit is een gegarandeerde gelukshormoonbooster. 

Eén van de meest populaire methodes om koudetraining te ondergaan is de Wim Hof Methode. De methode is ontwikkeld door Wim Hof, beter bekend als de Iceman. De methode combineert ademhalingsoefeningen, koudetherapie en mindfulness om stress en ontstekingen te verminderen en energie te verhogen.

Door de Wim Hof Methode te beoefenen, bouw je weerstand op tegen stress en negatieve emoties, en versterk je je lichaam en geest. Hierdoor kun je de winterdip overwinnen en vol energie en motivatie de winter door komen.

Bekijk hieronder het boek van Wim Hof.

Share.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.