Als beginnende ondernemer is het van cruciaal belang om duidelijke, meetbare en haalbare doelen te stellen. Doelen geven je richting, houden je gemotiveerd en helpen je vooruitgang te meten. In dit artikel onthullen we hoe je effectieve doelen kunt stellen voor jouw ondernemersreis. Doelen stellen heeft mij ook enorm geholpen toen ik begon met ondernemen en ik heb zelf gezien dat het heel goed is om zowel kleine als grote successen te vieren.

Begrijp het belang van doelen stellen

Het stellen van doelen is een belangrijke stap om een succesvolle ondernemer te worden. Zonder duidelijke doelen heb je geen definitief plan voor waar je naartoe wilt of hoe je daar komt. Het stellen van doelen helpt je je aandacht te focussen, je inspanningen te leiden en je motivatie te vergroten. Als je zonder doel aan de slag gaat kan het ondernemen best overweldigend aanvoelen. Het is dus echt belangrijk dat je (realistische) doelen stelt en hiermee stap voor stap aan de slag gaat.

Maak gebruik van de SMART-methode

De SMART-methode is een bewezen strategie voor het stellen van effectieve doelen. SMART staat voor:

 • Specifiek: Je doel moet duidelijk en goed gedefinieerd zijn.
 • Meetbaar: Je moet in staat zijn om je voortgang te volgen en te weten wanneer je je doel hebt bereikt.
 • Bereikbaar: Je doel moet realistisch zijn, iets dat je daadwerkelijk kunt bereiken met de middelen en tijd die je tot je beschikking hebt.
 • Relevant: Je doel moet belangrijk zijn voor jou en je bedrijf, niet iets dat je stelt omdat je denkt dat je het zou moeten doen.
 • Tijdgebonden: Je doel moet een duidelijk gedefinieerde deadline hebben.

Visualiseer je doelen

Visualisatie is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen je doelen te bereiken. Stel je voor hoe het zal voelen als je je doel bereikt. Dit zal je motiveren om hard te werken en de noodzakelijke stappen te nemen om je doel te bereiken. Dit heeft mij ook geholpen in het begin van mijn ondernemersjourney. Door voor je te zien waar je wilt staan over een paar maanden, een jaar of over nog langere tijd, ga je nadenken over welke stappen nodig zijn om daar te komen. Vier zowel groot als klein succes! Successen vieren en reflecteren op je groei is echt heel belangrijk.

Wees flexibel

Het is belangrijk om flexibel te blijven bij het stellen van doelen. Hoewel het goed is om hoge verwachtingen te hebben, moet je ook realistisch zijn en bereid zijn om je doelen aan te passen als omstandigheden veranderen.

Schrijf je doelen op

Het opschrijven van je doelen maakt ze tastbaar en realistischer. Het is ook een geweldige manier om je voortgang bij te houden en jezelf verantwoordelijk te houden. Schrijf ook op waar je trots op bent wat je al hebt gedaan en ook hoe je daar bent gekomen.

Leuke voorbeelden van doelen om te stellen

Als beginnend ondernemer zijn er veel ‘eerste keren’ en mijlpalen die spannend en lonend zijn. Dit zijn zowel grote als kleine doelen die je een gevoel van vooruitgang en prestatie geven. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Eerste volgers op social media: Het opbouwen van een aanwezigheid op sociale media is een belangrijke stap voor veel ondernemers. Je eerste 100, 500 of 1.000 volgers vieren is een leuke mijlpaal.
 • Eerste verkoop: Er is niets dat te vergelijken is met het gevoel van je allereerste verkoop. Dit is een duidelijk teken dat je bedrijf van de grond komt.
 • Eerste positieve feedback: Het ontvangen van je eerste positieve feedback of compliment van een klant is een geweldige erkenning van je harde werk.
 • Eerste visitekaartjes: Het moment dat je je gloednieuwe visitekaartjes in handen hebt, maakt het ondernemerschap echt tastbaar.
 • Eerste grote zakelijke aankoop: Of het nu een belangrijk stuk apparatuur, je eerste voorraad producten, of het openen van je eerste zakelijke bankrekening is, deze aankoop markeert een belangrijke stap in je ondernemerschap.
 • Eerste 1.000 euro omzet: Dit is een grote mijlpaal die de levensvatbaarheid van je bedrijf aantoont.
 • Maandelijkse omzetdoelen: Naarmate je bedrijf groeit, kun je maandelijkse omzetdoelen stellen om je voortgang bij te houden en te vieren.
 • Jaarlijkse groeidoelen: Grote doelen, zoals het verdubbelen van je omzet in een jaar of het uitbreiden naar een nieuwe markt, geven je iets om naartoe te werken en te vieren als je ze bereikt.

Elk van deze doelen, groot of klein, draagt bij aan het bouwen van je bedrijf en het vieren van je prestaties onderweg.

Conclusie

Het stellen van doelen is een cruciaal onderdeel van het ondernemerschap. Het helpt je bij het richten van je inspanningen, het meten van je vooruitgang en het stimuleren van je motivatie. Door het volgen van de bovenstaande tips kun je effectieve doelen stellen die je zullen helpen om succes te bereiken in je ondernemersreis.

Share.

Noortje is de drijvende kracht achter Dagelijkse Dosis. Als dynamische ondernemer met een passie voor gezondheid, stelt ze ambitieuze doelen om zichzelf en anderen voortdurend te inspireren. Haar missie? Mensen aansporen om hun leven van goed naar fantastisch te transformeren, door het delen van inzichten over gezondheid, ondernemerschap en persoonlijke groei. Bij Noortje draait het om het benutten van je volledige potentieel, en ze is er om je op dat pad te begeleiden.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.