Ben je een ambitieuze ondernemer die zijn zaken naar het volgende niveau wil tillen? Misschien heb je je afgevraagd: “Hoeveel winst moet ik maken voordat ik overga op een BV?” Het is een relevante en essentiële vraag, want de keuze voor de rechtsvorm van je bedrijf kan aanzienlijke financiële en fiscale gevolgen hebben. In dit artikel duiken we in de cijfers en geven we je de kennis die je nodig hebt om deze cruciale ondernemersbeslissing te nemen.

De Magische Drempel

In de wereld van het ondernemerschap circuleert een vaak gehoorde vuistregel dat het fiscaal voordelig is om over te stappen naar een BV zodra je winst ergens tussen de €100.000 en €150.000 per jaar ligt. Maar waarom is dat zo?

Het antwoord ligt in het verschil tussen inkomstenbelasting, die je betaalt als eenmanszaak of VOF, en vennootschapsbelasting, die een BV betaalt. De inkomstenbelasting is progressief en kan oplopen tot 49,5% (tarief 2023) voor het hoogste inkomen. Aan de andere kant bedraagt de vennootschapsbelasting 15% voor winsten tot €245.000 en 25% voor winsten daarboven (tarief 2023).

Laten we dus duiken in een speels voorbeeld. Stel je voor, je bedrijf maakt een winst van €150.000. Als eenmanszaak of VOF, zou je daarover, afhankelijk van je overige inkomsten, tot €74.250 aan inkomstenbelasting kunnen betalen. Als BV zou de vennootschapsbelasting daarentegen slechts €22.500 bedragen – een aanzienlijk verschil!

Vennootschapsbelasting vs. Inkomstenbelasting

Het is belangrijk om te vermelden dat dit een vereenvoudigd voorbeeld is. De werkelijkheid is wat complexer. Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV, moet je jezelf een ‘gebruikelijk loon’ uitkeren, wat onderhevig is aan inkomstenbelasting. Volgens de belastingdienst (tarieven 2023) moet dit minimaal €47.000 per jaar zijn. Winst boven dit salaris kan echter als dividend worden uitgekeerd, wat onderworpen is aan 26,9% dividendbelasting (tarief 2023), wat nog steeds voordeliger kan zijn dan de hoogste tarieven van de inkomstenbelasting.

Vergeet de kosten niet

Overstappen naar een BV brengt ook kosten met zich mee. De kosten voor het oprichten van een BV kunnen variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €1.000 en €2.000. Daarnaast zijn er de jaarlijkse kosten voor de boekhouding en het indienen van de jaarrekening, die kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het is dus belangrijk om deze kosten mee te wegen bij het bepalen of de overstap naar een BV financieel de moeite waard is.

Overige Overwegingen

Hoewel winst een belangrijke factor is, moet het niet de enige overweging zijn bij de keuze om over te stappen op een BV. De aansprakelijkheid, de plannen voor bedrijfsgroei, de mogelijkheid om werknemers in dienst te nemen, en je persoonlijke financiële situatie zijn allemaal belangrijke factoren die meegewogen moeten worden. Bij een BV is de aansprakelijkheid bijvoorbeeld beperkt tot het geïnvesteerde kapitaal, terwijl je bij een eenmanszaak of VOF persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf.

Conclusie

Dus, hoeveel winst moet je maken voor een BV? Er is geen pasklaar antwoord, omdat de keuze sterk afhangt van je individuele situatie en doelstellingen. Hoewel het vuistregelbedrag van €100.000 – €150.000 winst per jaar een nuttig richtpunt is, zijn er veel factoren die je moet overwegen bij het maken van deze belangrijke beslissing.

Voor meer gedetailleerde informatie over wat er komt kijken bij het overstappen naar een BV, kun je dit uitgebreide artikel raadplegen: Wat moet je weten als je een BV opricht?

Overweeg je de overstap naar een BV, dan raden we je aan om professioneel advies in te winnen van een fiscaal adviseur of juridisch adviseur. Zij kunnen je helpen bij het afwegen van de voor- en nadelen en het maken van de juiste keuze voor jouw unieke situatie.

We hopen dat dit artikel je helpt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Ondernemen is een reis vol uitdagingen en mogelijkheden, en met de juiste kennis ben je beter uitgerust om van jouw onderneming een succes te maken. Veel succes!

Share.

Noortje is de drijvende kracht achter Dagelijkse Dosis. Als dynamische ondernemer met een passie voor gezondheid, stelt ze ambitieuze doelen om zichzelf en anderen voortdurend te inspireren. Haar missie? Mensen aansporen om hun leven van goed naar fantastisch te transformeren, door het delen van inzichten over gezondheid, ondernemerschap en persoonlijke groei. Bij Noortje draait het om het benutten van je volledige potentieel, en ze is er om je op dat pad te begeleiden.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.