Hoe bedenk je je bedrfijsnaam?

Een gids voor het creëren van de perfecte naam voor jouw bedrijf.

Een bedrijfsnaam is de eerste indruk die mensen van je bedrijf krijgen en kan een belangrijke rol spelen in het succes ervan. Of je nu een start-up bent of een bestaand bedrijf hebt dat een nieuwe naam nodig heeft, het vinden van de juiste naam is een belangrijke beslissing. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen bij het bedenken van een geschikte bedrijfsnaam.

 1. Maak de naam uniek en onderscheidend. Je wilt dat je bedrijf zich onderscheidt van andere bedrijven in je branche. Je naam moet herkenbaar zijn en gemakkelijk te onthouden zijn.

 2. Maak de naam functioneel. De naam moet passen bij je bedrijf en producten of diensten die je aanbiedt. Je wilt dat de naam logisch is en dat mensen er snel een beeld bij hebben.

 3. Controleer de beschikbaarheid van de naam. Voordat je je bedrijfsnaam kiest, moet je controleren of deze nog niet geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel of dat deze niet al in gebruik is door een ander bedrijf.

 4. Overweeg juridische aspecten. Er zijn bepaalde juridische voorschriften voor bedrijfsnamen, zoals het verbod op discriminatie of het gebruik van beschermde woorden.

 5. Overweeg de toekomst. Bedenk dat de naam moet passen bij de groeiplannen van je bedrijf. Je wilt niet dat je over een paar jaar genoodzaakt bent om opnieuw een nieuwe naam te kiezen omdat de huidige niet meer past.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van leuke bedrijfsnamen zijn:

 • “Greenfields” voor een milieubewuste tuin- of landschapsontwerper
 • “Wanderlust” voor een reisbureau
 • “Sizzle” voor een steakhouse
 • “Sweet Lullaby” voor een kinderkledingwinkel
 • “Flourish” voor een gezondheids- en welzijnsbedrijf

Je eigen naam gebruiken?

In het algemeen geldt dat het gebruik van je achternaam in een bedrijfsnaam geschikt kan zijn als je al een bekendheid hebt in je branche of als je een persoonlijke service aanbiedt. Het kan echter ook het geval zijn dat het gebruik van je achternaam een beperking oplevert, bijvoorbeeld als je je later wilt richten op een andere branche of als je wilt dat het bedrijf groter wordt. In dat geval kan het beter zijn om een andere, meer universele naam te kiezen.

In sommige gevallen past het gebruik van een achternaam in je bedrijfsnaam prima:

 • “Smits Consulting”: Dit is een voorbeeld van een bedrijfsnaam waarbij de achternaam wordt gebruikt in combinatie met de branche waarin het bedrijf actief is. Dit kan een goede keuze zijn als de oprichter van het bedrijf al een bekendheid is binnen zijn of haar branche en als het bedrijf een persoonlijke service biedt. Het oogt professioneel en zakelijk.

 • “Janssen Design”: Hier wordt de achternaam gecombineerd met de dienst of product die het bedrijf levert. Dit kan een goede keuze zijn als je een creatief bedrijf hebt, zoals een ontwerpbureau of een architectenbureau. 

 • “Van der Wielen BV”: Hier is de naam gewoon de achternaam van de oprichter, in combinatie met BV, zetten kan dit een geschikte keuze zijn voor een bedrijf dat al een tijd bestaat en dat een bekendheid heeft in de branche. Het is niet veelzeggend van zichzelf en dat kan bij een beginnend bedrijf minder tactisch zijn.

Wat moet je zeker niet doen?

 1. Geen discriminatie: Bedrijfsnamen die discriminerend zijn op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid, religie of andere kenmerken zijn verboden. Zorg dat je bedrijfsnaam respectvol is voor iedereen.

 2. Gebruik geen beschermde woorden of afkortingen: Sommige woorden zijn beschermd door de wet en mogen niet zonder toestemming gebruikt worden in een bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld: politie, hulpverlening, gezondheidszorg, enz.

 3. Plagiaat voorkomen: Bedenk een originele naam, voorkom het gebruik van namen die al bestaan of die lijken op namen van andere bedrijven. Dit kan leiden tot juridische problemen en kan slecht zijn voor je reputatie.

 4. Wees voorzichtig met humor: Humor kan een leuke manier zijn om een bedrijfsnaam op te vallen, maar zorg ervoor dat de naam niet in de verkeerde aard komt over, of dat de naam te veel afgeleid is van een andere naam.

Het is belangrijk om deze dingen in overweging te nemen bij het kiezen van een bedrijfsnaam en zorg ervoor dat de naam legaal, respectvol en duurzaam is. Enige tijd nemen voor het bedenken van een geschikte naam kan veel problemen voorkomen in de toekomst en de basis leggen voor een succesvol bedrijf

Share.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.