Beginnen met ondernemen

De gedachte om een eigen bedrijf te beginnen kan spannend, opwindend, maar ook beangstigend zijn. De vrijheid en verantwoordelijkheid die komen kijken bij het runnen van een eigen bedrijf, kan voor sommigen een droom zijn, terwijl anderen liever bij een bestaande organisatie werken. Wat je ook kiest, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de stappen die je moet nemen om te starten met ondernemen.

De voordelen van het ondernemen

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van ondernemen. Een van de grootste voordelen is de vrijheid om je eigen ideeën te verwezenlijken en je eigen toekomst te creëren. Als ondernemer heb je de mogelijkheid om je passie te volgen en te werken aan iets waar je echt enthousiast over bent. Hierdoor kan je werk leuker, bevredigender en uiteindelijk ook succesvoller zijn. Ook kan het ondernemen je de kans bieden om een groter inkomen te verdienen en de mogelijkheid hebben om in jouw eigen tempo te groeien.

De verantwoordelijkheden

Maar ondernemen brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je bedrijf, van het behalen van de doelen tot het betalen van rekeningen. Ook moet je jezelf continu blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw markt.

let's go! Een stappenplan

 1. Begin met het uitwerken van een helder businessplan. Dit moet inzicht geven in de haalbaarheid van je idee, de markt, je doelgroep en hoe je je bedrijf gaat financieren.
 2. Creëer een financieel plan. Hierin moeten je inkomsten, uitgaven en reserves worden vermeld. Dit helpt je om je bedrijf financieel te laten draaien.
 3. Kijk of er voldoende vraag is naar jouw product of dienst. Doe marktonderzoek en onderzoek of er voldoende potentiële klanten zijn.
 4. Registreer je bedrijf. Dit kan bij de Kamer van Koophandel. Hier moet je de benodigde documenten invullen en je bedrijf registreren voor de belastingdienst.
 5. Zorg dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om je bedrijf te runnen. Dit kan door opleidingen te volgen of door ervaring op te doen bij een bestaand bedrijf.
 6. Zorg voor een professionele uitstraling. Maak een website, logo en andere communicatiemiddelen. Dit helpt je bij het aantrekken van klanten.
 7. Netwerken is belangrijk, vooral bij het beginnen van een nieuw bedrijf. Zoek naar andere ondernemers in je branche en maak contact. Zo kun je samenwerken en tips uitwisselen.
 8. Stay Flexible, ondernemen is niet altijd een strak plan, soms is het nodig om snel te schakelen en bij te sturen.

Inspiratie opdoen

Onthoud dat de stap naar ondernemen niet gemakkelijk is, maar wel de moeite waard kan zijn. Het kan een geweldige manier zijn om je passie te volgen en iets te creëren waar je trots op bent. Maar, doe je huiswerk, leg een stevig fundament en wees bereid om hard te werken en risico’s te nemen. Als je vol enthousiasme begint en gedisciplineerd blijft, dan zijn de kansen groot dat je succes zult behalen.

Wil je je meer inlezen en geïnspireerd en geïnformeerd raken:

Neem een kijkje bij de volgende boeken:

 1. “De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown – Dit boek gaat over kwetsbaarheid en het belang ervan in onze persoonlijke en professionele levens. Het kan helpen om angst en twijfel te overwinnen en de stap te zetten naar ondernemerschap.

 2. “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen Covey – Dit boek gaat over de zeven kernprincipes van effectief leiderschap en hoe deze toe te passen in ondernemerschap. Het kan helpen om een helder en effectief leiderschapsstijl te ontwikkelen.

 3. “Het slimme ondernemersdagboek” van Tim Ferriss – Dit boek is een praktisch dagboek waarin Ferriss tools en methoden deelt om efficiënter te werken en beter te presteren. Het kan helpen om productiviteit en focus te verhogen en tegelijkertijd meer tijd vrij te maken voor de dingen die echt belangrijk zijn.

 4. ‘Ondernemen als een baas’ van Wesley dos Santos – Wil jij je dromen waarmaken door te ondernemen als een baas? Dan is het boekOndernemen als een baas van Wesley dos Santos een mustread. In dit boek deelt Wesley zijn kennis en ervaring over hoe je met tinkeren, hosselen en circulair denken jouw dromen waar kunt maken. Je leert hoe je een bedrijf opzet, een bedrijfsplan opstelt, jouw marketing en salesstrategie ontwikkelt en een netwerk opbouwt. Met inspirerende verhalen van ondernemers als baltovenaar Soufaine Touzani, rapper Winne en Jumbotopvrouw Colette Cloosterman. Lees dit boek als je van plan bent om voor jezelf te beginnen!

Dit is slechts een selectie, er zijn nog veel meer boeken die je kunnen helpen met het maken van de beslissing om te starten met een eigen bedrijf en om nog beter geïnformeerd en geinspireerd te raken.

direct aan de slag

Ben je enthousiast en wil je gelijk aan de slag?

Wij zijn enthousiast over de cursus van Nowheredays:

Deze cursus is speciaal gemaakt voor de startende online ondernemer. Vanaf slechts een ondernemersidee, nemen wij je mee in de reis naar een duidelijk concept en verdienmodel. Maar ook wanneer je al een tijdje bezig bent en misschien toch een ander verdienmodel wilt, of twijfelt over wat je nou precies wilt, is deze cursus perfect voor jou.

Cursus Binnen 1 week je Bedrijf Online

 

”De route naar 100.000 euro per jaar’ – Suzanne van Duijn

Wil je meer verdienen en meer vrijheid creëren door voor jezelf te beginnen? Dan isDe route naar 100.000 euro per jaar‘, geschreven door Suzanne van Duijn, een mustread. In dit boek deelt Suzanne haar kennis en ervaring over hoe je je inkomen kunt vergroten door persoonlijke groei. Je leert hoe je je eigen bedrijf kunt opzetten, een bedrijfsplan kunt opstellen, een marketing en salesstrategie kunt ontwikkelen en een netwerk op kunt bouwen. Met meer dan 20 ervaringsdeskundigen die ruim een ton per jaar verdienen. Lees dit boek als je van plan bent om voor jezelf te beginnen en meer verdienen en meer vrijheid te creëren!

 

 

Share.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.