Wat is het paleo dieet?

De paleolevensstijl is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft een grote groep mensen aangetrokken. Oorspronkelijk werd het paleodieet bedacht door de fysioloog Walter Voegtlin in 1975. Voegtlin stelde dat wanneer mensen teruggaan naar een dieet zoals dat van onze voorouders, ze gezondere levens kunnen leiden en hun risico op chronische ziekten kunnen verminderen.

Het paleodieet draait om het eten van voedsel dat voorkomt in de natuur, zoals vlees, vis, eieren, groenten en fruit. Het streven is om voedsel te eten dat gemakkelijk verkrijgbaar is en dat in de natuur voorkomt. Het paleo dieet draait ook om het vermijden van geraffineerde suiker, zetmeel en bewerkte vetten.

populariteit van het paleo dieet

De paleolevensstijl is de laatste jaren steeds populairder geworden en heeft een grote groep mensen aangetrokken, waaronder bekende namen zoals Kobe Bryant, Kim Kardashian, Megan Fox, Jessica Biel en Chris Pratt. Kobe Bryant gebruikte het paleodieet om gewicht te verliezen en zijn prestaties met basketbal te verbeteren. Kim Kardashian volgt een paleodieet dat gezonde voedingsmiddelen combineert met het vermijden van geraffineerde voedingsmiddelen om gezond te blijven. Megan Fox heeft het paleodieet gebruikt om haar gezondheidsproblemen te verminderen en Jessica Biel geeft aan het paleodieet te volgen om haar energiehoogtes te verbeteren.

Het paleo dieet en de wetenschap

Volgens twee onderzoeksstudies uit 2018 en 2019 heeft het paleodieet een positief effect op het cholesterolgehalte, bloeddruk, bloedsuiker en insulinegehalte (GarciaLopez et al., 2018; Boers et al., 2019). De GarciaLopez et al. (2018)- studie toont aan dat deelname aan een paleodieet gerelateerd is aan significante vermindering van gezondheidsrisico‘s en een lagere bloeddruk. Daarnaast toont de Boers et al. (2019)-studie aan dat het paleodieet de bloedsuiker en insulinewaarden significant verlaagde bij mensen met type 2 diabetes. Ook is er bewijs dat het paleodieet helpt bij het verliezen van gewicht en het verhogen van het metabolisme (GarciaLopez et al., 2018).

Hoe houd je de paleo leefstijl goed vol?

Hoewel het volgen van het paleodieet een uitdaging kan zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je het paleodieet volhoudt.

1. Begin klein: Probeer je eerst te concentreren op het vervangen van een paar kleine maaltijden of snacks. Als je je eerste stappen op het paleodieet zet, is het belangrijk om je niet overweldigd te voelen. Probeer kleine veranderingen te maken en je kunt grotere stappen zetten als je je meer comfortabel voelt met het dieet.

2. Doe je voordeel met online bronnen: Er zijn tal van websites, blogs en sociale mediaaccounts die je kunnen helpen bij het volgen van een paleodieet. Deze bronnen bevatten recepten, voedingsadvies en tips over wat je kunt eten. Deze bronnen kunnen je helpen om geïnspireerd te blijven en je te helpen bij het volgen van je dieet.

3. Probeer een paleovriendelijk restaurant: Als je uit eten gaat, probeer dan een paleovriendelijk restaurant te vinden in plaats van naar een gebruikelijk restaurant. Er zijn talloze paleovriendelijke restaurants die gerechten serveren met paleovriendelijke ingrediënten, waardoor je een lekkere en gezonde maaltijd kunt eten.

4. Maak een paleovriendelijk ontbijt: Het ontbijt is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, dus het is belangrijk dat je je ontbijt paleovriendelijk maakt. Je kunt eieren, noten, fruit en groenten gebruiken om je ontbijt paleovriendelijk te maken.

5. Geniet van wat je eet: Ten slotte is het belangrijk om te genieten van wat je eet. Als je geen plezier hebt in wat je eet, zul je waarschijnlijk snel afhaken. Probeer nieuwe recepten uit en verander je favoriete gerechten zodat ze paleovriendelijk zijn. Dit zal je helpen om geïnspireerd te blijven en je paleodieet vol te houden!

6. Schakel hulp in! Wij zijn bij Dagelijkse dosis enthousiast over het OERsterk journal om je te helpen. In de OERsterk Journal krijg je:

  • de krachtigste interventies voor een gebalanceerd lichaam én gebalanceerde geest
  • simpele, overzichtelijke en meetbare dag- en weekoverzichten (voor 12 weken)
  • essentieel begrip van ons brein zodat je werkelijk snapt hoe bezieling en beheersing voor direct levensgeluk zorgen
  • een vernieuwend leefstijldagboek van 168 pagina’s

De OERsterk journal - jouw nieuwe vriend

DeOERsterkJournal

Referenties

Boers, I., Muskiet, F. A., Berkelaar, E., & Hartman, C. R. (2019). Effects of the paleolithic diet on metabolic and cardiovascular health: a systematic review of randomized controlled trials. BMC Medicine, 17(1), 112.

GarciaLopez, D., IglesiasGutierrez, E., BuilCosiales, P., MartinezGonzalez, M. A., & Martinez, J. A. (2018). Effect of Paleo diet on cardiovascular risk factors: A systematic review of randomized controlled trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 28(4), 363373.

Share.

Leave A Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.